Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

keri1Ο  ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το γνωστό κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.

Το κερί εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του αυτιού, αφού είναι κολλώδες και παγιδεύει ρύπους, μικρόβια και επιθήλια από το δέρμα του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς. Το κερί παράγεται συνεχώς και σπρώχνεται προς τα έξω από την κίνηση που κάνουν οι μικροσκοπικές τριχούλες του δέρματος του πόρου.

Περισσότερα...

ekswteriki otitidaΗ εξωτερική Ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή είναι η μόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, ο οποίος είναι ο «σωλήνας» που οδηγεί στο τύμπανο. Πρόκειται, δηλαδή, για δερματική μόλυνση και όχι για μόλυνση του αυτιού.

‘Οπως συμβαίνει με το δέρμα μας σε κάθε περιοχή του σώματος, ο ακουστικός πόρος έχει και αυτός μικρόβια που ζουν ...ειρηνικά πάνω στην επιφάνειά του. Όσο το δέρμα του πόρου είναι άθικτο, τα μικρόβια δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Περισσότερα...

otitida1Όταν φράξει το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στη μύτη (το σωληνάκι που ενώνει το αυτί με τη μύτη), το αυτί δεν «αναπνέει» και αντιδρά με τοπική φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση αντιδραστικών υγρών πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή, αφού το υγρό «απορροφά» μέρος του ήχου.

Το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στους ενηλίκους φράζει κυρίως από κρυολόγημα, από αλλεργία ή από κάποια μάζα στο ρινοφάρυγγα, στο βάθος της μύτης.

Περισσότερα...

paido orila 3Η Oξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα είναι η μόλυνση του αυτιού πίσω από το τύμπανο (μέσο αυτί). Δεν είναι σοβαρό νόσημα, αρκεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα, πριν προκαλέσει επιπλοκές, οι οποίες, καμιά φορά, μπορεί να είναι και σοβαρές.

Το φυσιολογικό τύμπανο είναι ερμητικά κλειστό από μπροστά, αλλά από την πίσω μεριά του υπάρχει η ευσταχιανή σάλπιγγα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα σωληνάκι που ενώνει το μέσο αυτί με τη μύτη, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας στο αυτί και να εξισορροπεί την πίεση, ώστε το τύμπανο να είναι πάντοτε «τεντωμένο», όπως ένα μουσικό τύμπανο!

Περισσότερα...

emvoesΕμβοή ονομάζεται το βουητό που αντιλαμβάνεται κανείς στο αυτί/στα αυτιά του ή συνολικά στο κεφάλι του, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου. Ο ήχος που ακούει κανείς παράγεται από το ίδιο το αυτί του και γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ίδιο τον ασθενή!

Οι εμβοές είναι συχνές και 10% των ενηλίκων πάσχει από αυτές. Μπορεί να είναι σαν σφύριγμα, σαν τζιτζίκια ή σαν κουδούνισμα, να μοιάζουν σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου, να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενες, μπορεί ακόμα να φεύγουν και να επανέρχονται μέσα στη μέρα.

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2